Ushqimet më të mira gjatë kohës së dimrit

Ushqimet më të mira gjatë kohës së dimrit

Për disa prej nesh, ankthi, depresioni dhe rraskapitja janë gjithashtu sinonim i ndryshimit të sezonit.

                                                                                                                

Rreth 14% e popullsisë amerikane përjetojnë  një lloj çrregullimi afektiv sezonal të sjellë nga mungesa e dritës  gjatë dimrit, raporton “AlternativeMedicine”, transmeton lajmi.net.

Ky çrregullim mund të na lënë të ndihemi të lodhur, të rraskapitur,  depresion dhe pa humor. Sidoqoftë, ju mund të luftoni kundër simptomave  me këto ushqime të shijshme.

Vitamina D

Në mënyrë tipike të zhytur në dritën e diellit, Vitamina D tretet  jashtëzakonisht gjatë muajve të ftohtë, të dimrit. Prandaj, duhet të  rrisni konsumimin e vitaminës D për të rritur nivelin e energjisë, për  të forcuar sistemin tuaj të imunitetit dhe në fund të fundit të shmangni  shpenzimet për të vizituar një mjek. Ju mund të plotësoni nivelet tuaja  të vitaminës D duke ngrënë produkte të qumështit, të verdhën e vezës,  salmonin dhe portokallin.

Proteinat e pakta

Yndyra e ngopur e lartë nuk është e mirë për gjendjen shpirtërore ose  trupin tuaj. Prandaj, duhet të përpiqeni të hani sa më shumë proteina.  Mishrat si salmoni dhe gjoksi i pulës janë të mbushura me aminoacide që  mund të bëjnë që të ndjeheni më të lumtur. Proteinat e dobëta gjithashtu  sigurojnë trupin tuaj me energji që mund të parandalojë lodhjen dhe ju  bëjnë të ndjeheni të rifreskuar pozitivisht.

Manaferrat

Një mollë në ditë mban mjekun larg, por një kokërr e kuqe në ditë  mund të mbajë larg stresin. Manaferrat rrisin lirimin e kortizolit, i  cili është një hormon që promovon reagime pozitive emocionale. Kur  lëshohet, kortizoli arrin hipokampusin tuaj, zonën e trurit tonë që ruan  kujtime dhe aktivizon përgjigjet emocionale, për t’ju ndihmuar të  përgjigjeni pozitivisht ndaj streseve.

Çokollate e zezë

Megjithëse disa prej nesh dëshirojnë të ndikojnë në sheqerin kur  ndjehemi të ulur, sheqeri në të vërtetë mund të shkaktojë që truri ynë  të ngadalësohet dhe të na bëjë të ndjehemi të dëshpëruar. Çokollata e  errët është e pasur me polifenol, e cila është një antioksidant që  funksionon për të përmirësuar gjendjen shpirtërore. Ju madje mund të  merrni pak kakao të errët të për të ndriçuar dhe ngrohur netët tuaja të  dimrit.