Biden thotë: Të krijohet një shtet palestinez dhe të eleminohet Hamasi

Biden thotë: Të krijohet një shtet palestinez dhe të eleminohet Hamasi

Presidenti Joe Biden tha të dielën se Hamasi duhet të eliminohet tërësisht, ndërsa bëri thirrje gjithashtu për hapjen e një rruge për krijimin e një shteti palestinez.

Gjatë një interviste që u transmetua ditën e dielë, Biden ripohoi denoncimin e tij për sulmin e befasishëm të Hamasit ndaj Izraelit që ndodhi më 7 tetor. Sipas zyrës kryeministrore të Izraelit, numri i të vdekurve ka arritur në rreth 1,400 persona që nga e diela e shkuar.

“Ne duhet t’i komunikojmë botës: Kjo është kritike. Kjo nuk është sjellje njerëzore. Është barbarizëm i pastër,” tha Biden.

Presidenti tha gjithashtu se Hamasi duhet të çrrënjoset, pasi korrespondenti Scott Pelley e pyeti nëse ai besonte se grupi duhet “eliminuar plotësisht”.

“Po, po”, tha Biden. “Por duhet të ketë një autoritet palestinez. Duhet hapur një rrugë drejt një shteti palestinez.”

Presidenti solli “zgjidhjen me dy shtete” – një propozim që parashikon dy shtete të pavarura për Izraelin dhe Palestinën.

Megjithatë, Biden pranoi se Izraeli nuk do të ishte i hapur ndaj zgjidhjes pas sulmeve të javës së kaluar, duke shtuar se ai beson se Izraeli “e kupton se një pjesë e konsiderueshme e popullit palestinez nuk i ndajnë pikëpamjet e Hamasit dhe Hezbollahut”, një parti politike dhe ushtarake dhe një grup mysliman SHIA në Liban.