Media japoneze: Ndikimi i Kinës në tërheqjen e njohjeve ndaj Kosovës, dhe afërsia me Japoninë

Media japoneze: Ndikimi i Kinës në tërheqjen e njohjeve ndaj Kosovës, dhe afërsia me Japoninë

Reklamat teknologjike të Huawei ndodhen gjithandej në Shkup të Maqedonisë Veriore, por prania e tyre nuk vërehet në kryeqytetin e Prishtinës vendi që ndodhen shumë pranë njëra tjetrës.

Roli i Kinës si duket në Kosovë dita ditës po fillon të zbehet duke mos pasur ndonjë element që tregon për praninë ose dominimin e tyre në vend. Sipas një zyrtari të qeverisë roli i Kinës në botë po rritet çdo ditë por jo në Kosovë.

”Kina nuk ka ndonjë rol të madh këtu. Këtu kemi disa individë kinezë që janë të përfshirë në tekstil dhe në disa veprimtari individuale”, tha Nebi Halil, që ka mbajtur një larmi rolesh në burokracinë e Kosovës.
Kina ka shmangur Kosovën në favor të Serbisë, ku, krahas Rusisë, Kina është një nga nxitësit kryesorë. Pekini shikoi në mënyrë jo të pëlqyeshme fushatën e bombardimit të NATOS në caqet serbe, që njihet si ”Operacioni Aleate Force”, e që shkatërroi Jugosllavinë në 1999.

Më 7 maj 1999, një bombë amerikane goditi ambasadën kineze në Beograd, duke vrarë tre punonjës të mediave kineze. Incidenti, i cili më vonë u përcaktua se ishte një gabim, shkaktoi një prishje në marrëdhëniet Sino-Amerikane dhe ka patur jehonë deri në ditët e sotme shkruan The Diplomat, transmeton Gazeta Metro.

Në vitin 2008, Tajvani njohu pavarësinë e Kosovës përkundër dënimit të Kinës për këtë veprim. Kina vazhdon të mbështesë një rezolutë përmes dialogut nën kushtet e Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara për të zgjidhur krizën. Sot, çështjet e mos njohjes së Kosovës kanë rëndësi. Së bashku me Tajvanin, që nuk është një anëtar zyrtar i Organizatës Botërore të Shëndetit në një kohë të një krize të paparë të shëndetit publik si COVID-19.

Në themel të kësaj pike, Kosova ishte i vetmi vend në Ballkanin Perëndimor që Kina nuk i dërgoi ndihmë mjekësore pas shpërthimit të pandemisë. Ndërsa shumë në Kosovë do të donin ta shihnin vendin e tyre të njohur nga Kina, çështja e Malit të Zi fqinj ofron një përrallë paralajmëruese. Borxhi i Malit të Zi ndaj PBB-së u rrit 70 përqind pasi mori një kredi 809 milion euro nga Banka e Eksport-Import e Kinës për të ndërtuar një autostradë përmes terrenit të saj malor, ndërtimi i të cilit po vazhdon. Më parë këtë vit pas një takimi të krerëve të shteteve, Kryeministri japonez Shinzo Abe njoftoi planet për hapjen e një ambasade Japoneze në Kosovë. Njoftimi i Japonisë është i paparë në diplomacinë e saj me shtete të panjohura, megjithëse Japonia ka vendosur një njohje të kufizuar të Palestinës dhe ka një konsullatë në Taipei.

“Kosovës i duhet rendi i lirë dhe i hapur ndërkombëtar që Tokio tani po promovon globalisht,” shkroi Kuni Miyake, drejtori i hulumtimit në Institutin Canon për Studime Globale në një botim të botuar në Japan Times në fund të vitit të kaluar.

Përveç gjeopolitikës, shumë kosovarë janë të ngazëllyer kur shohin se dy vendet e tyre rriten lidhjet tregtare, si dhe diplomatike.

“Turistët japonezë e duan Kosovën dhe veçanërisht verërat tona,” thotë Saranda Shala, e cila punon me Shoqatën e Turizmit të Verës në Kosovë. “Takohem me ta kur të vijnë këtu. Unë jam e kënaqur që shoh që ata po ndajnë imazhe në mediat sociale rreth Kosovës disa muaj pas vizitës. ”

Shala, e cila ishte vullnetare në kampet e refugjatëve në 1999, më vonë fitoi një certifikatë në promovimin e turizmit nga JICA, agjensia japoneze e zhvillimit. Një nga projektet më të dukshme të JICA përfshin financimin për një sistem të ri të monitorimit të cilësisë së ajrit në Prishtinë. Në fillim të këtij viti, një monitor grafik në sheshin ”Nënë Tereza” në Prishtinë, informoi qytetarët për matjet e përditshme të cilësisë së ajrit, shkruan The Diplomat.

Kërpudhat Hirano, të vendosura në Mitrovicë, është biznesi më i madh japonez në Kosovë aktualisht dhe është gjithashtu ferma më e madhe që rritet kërpudha shiitake ikonike e Japonisë në Evropë.
Por në anën tjetër, dyqanet e Kosovës nuk kanë produkte të prodhuara në Kinë, me shumicën e mallrave në shitje që vijnë nga Turqia ose gjetkë në Ballkan. Edhe pse Kina shmang zyrtarisht Kosovën, mund të gjesh mbulesat e flamurit të Kosovës për telefonët Huawei.

Kina mund të mungojë, por fuqia e saj mund të ndikojë në Kosovë në mënyra të tjera. Kina mund të jetë duke luajtur një rol prapa skenës në mbështetje të përpjekjeve serbe për të minuar njohjen e Kosovës nga vendet anëtare të Bashkimit Afrikan.

Togo, Republika Qendrore e Afrikës, Gana dhe tani Sierra Leone i kanë dhënë fund njohjes së tyre të Kosovës në dekadën e kaluar. Kosova gjithashtu ishte bllokuar nga anëtarësimi i INTERPOL-it kryesisht me votat e shteteve afrikane. Sipas zyrtarëve kosovarë, lobimi i madh në minutat e fundit nga zyrtarët serbë mund të ketë ndikuar në masë të madhe. Megjithatë, është Kina, partneri më i madh tregtar për shumicën e vendeve në Afrikë, zëri i t cilës mund të ishte vendimtar në këto çështje dhe mund të ishte i dobishëm për Kosovën. Kina dhe Rusia qëndrojnë si pengesa ndaj Kosovës.

“Ne dimë shumë pak për të dy vendet në Kosovë. Japonia është njëkohësisht shumë miqësore dhe mbështetëse e Kosovës – ndryshe nga Kina, “thotë Besa Ismail, deputete e PDK’së. “Por, për një kohë të gjatë, ne duhet ta ndryshojmë atë dhe të punojmë me të gjitha vendet”