• E mërkurë / Sep-23 21:20
  • Kontakt

Merkel: Do të bisedojmë në Këshillin e BE-së për çeljen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut

Merkel: Do të bisedojmë në Këshillin e BE-së për çeljen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut

 Kancelarja gjeramane, Angela Merkel, shprehu mbështetjen e saj për  çeljen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut pas një  takimi me homologun kroat, Andrej Plenkovic.

Në një konferencë shtypi (16.01) me kryeministrin e Kroacisë, Andrej  Plenkoviç, duke folur për samitin e Ballkanit Perëndimor në Zagreb,  Angela Merkel tha ndër të tjera se “është shumë e rëndësishme që të ketë  përparime në çeljen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut  “.

Kancelarja gjermane u shpreh pro çeljes së negociatave me të dy  vendet njëherazi, si me Maqedoninë e Veriut, ashtu edhe me Shqipërinë:  “Shqipëria ka plotësuar shumë kërkesa që i kishim vendosur. Sidomos  procesin e Vettingut dhe tani ka ardhur koha që të çelen negociatat”,  tha ajo ndër të tjera.

Merkel kujtoi po ashtu edhe se Maqedonia e Veriut e ka plotësuar  kushtin që bllokonte deri tani çeljen e negociatave, arritjen e  marrëveshjes me Greqinë për çështjen e emrit.

“Nëse duam të jemi të drejtë, atëherë ne duhet t’i trajtojmë të dy  vendet së bashku, pavarësisht se ato pastaj do të ndjekin procedura të  ndryshme, në bazë të vlerësimeve që do t’u bëhen”, tha kancelarja  gjermane. Merkel tha se pas mosarritjes së një marrëveshjeje vitin e  kaluar, tani do ta trajtojmë çështjen edhe në samitin e Këshillit të  BE-së në Bruksel, qysh në muajin mars.

Vëzhgues në Berlin llogarisin se nuk do të ketë marrëveshje para  samitit të Ballkanit Perëndimor në Zagreb, pra , në maj të këtij viti.  Së fundmi, presidenti francez Emmanuel Macron, frenuesi kryesor i  zgjerimit të BE-së, kishte dhënë sinjale zhbllokimi të qëndrimit të tij  pas një takimi në Paris me kryeministrin kroat, Andrej Plenkoviq,  (7.01.2020). Plenkoviç e përmendi në Berlin takimin e tij me Macronin,  por nuk dha detaje.

Kroacia dhe më pas Gjermania kanë në dorë kryesinë e radhës së BE-së.  Plenkoviç ndodhet në Berlin për të marrë pjesë në panairin e produkteve  ushqimore, Java e Gjelbër, në edicionin e sivjetshëm të të cilit,  Kroacia është vend partner.