Vuçiq: Po zhdukemi si komb, masë urgjente e shtetit - 300 mijë dinarë për fëmijën e parë

Vuçiq: Po zhdukemi si komb, masë urgjente e shtetit - 300 mijë dinarë për fëmijën e parë

Presidenti Vuçiq foli për bisedimet për Kosovën, një vizitë në Federatën Ruse, si dhe për çështje të tjera të rëndësishme ekonomike dhe politike.

Vuçiq e filloi fjalën e tij duke folur për masat demografike.

“Ajo për çfarë ramë dakord me ministrin (Ratko) Dmitroviq dhe gjithë Qeverinë, dhe duke pasur parasysh faktin se po zhdukemi si popull, se jemi gjithnjë e më pak, të dhënat tregojnë se na duhet 2.15 fëmijë për riprodhim”, tha Vuçiq.

"Është një problem shumë kompleks, ju keni menduar për të me dekada. Pavarësisht se buxheti është miratuar, nga 1 janari shteti do të paguajë 300 mijë dinarë për çdo fëmijë të parëlindur. Të gjithë në Serbi do të marrin më shumë se 4000 euro.Duam të inkurajojmë lindjet”, tha ai.

Për sa i përket fëmijës së dytë dhe të tretë, do të ketë një rritje të ndjeshme sidomos për fëmijën e dytë...

"Këto masa do të rriten në mënyrë drastike në kuptimin financiar dhe në çdo kuptim tjetër. Masat për të lindurit e parë ishin të shpejta, veçanërisht për të varfrit. Masat për fëmijën e dytë do të dihen pas rreth 15 ditësh. Amendamenti në Ligjin për Familjen konkretisht rregullojnë çështjen e nxënësve që duan t'i plotësojnë nevojat e tyre prindërore”, tha presidenti i Serbisë.

Ai deklaroi se po ndërmerren masa për stimulimin e lindjeve te studentëve. Nëse një grua mbetet shtatzënë, afatet e provimit nuk do të vlejnë për të, as për burrat. Ai theksoi se do të vendosen afate që ata studentë ta përfundojnë fakultetin deri në moshën 26 vjeçare, përkatësisht fakultetin e mjekësisë deri në moshën 28 vjeçare dhe se do të udhëhiqen sikur të kenë mbaruar në kohë.

“Dy masa prej 300 mijë dinarë për studentët, do t'i bëjmë në muajin e ardhshëm”, sqaroi ai.

“Vetëm masa për të lindurit e parë, rritja është 5,7 miliardë dinarë më shumë vetëm për këtë”, tha Vuçiq.

Siç theksoi ai, masa më e rëndësishme ka të bëjë me nënën, që të mos ketë abuzime dhe ato janë banesat dhe ndihmat që shteti do t'u japë çifteve të martuara, ku e drejta e pronësisë do të shkojë tek nëna.

“Duke vepruar kështu, ne duam të motivojmë të rinjtë që të largohen më herët nga shtëpitë dhe banesat e prindërve, sepse kemi një shans kaq të vogël për të krijuar familje. Kjo do të inkurajojë ndërtimin e banesave, por edhe çiftet që duan të bëhen prindër. 20 mijë euro dhurata nga shteti”, ka theksuar Vuçiq.